torsdag, december 13, 2007

En vision om en ny arena

Jag har fått ta del av en presentation som Derby´s representanter mött de kommunala företrädarna med. Här följer en sammanfattning av den presentationen:

En ny kombiarena placerad i södra stadsdelen.
Derby ser fördelar i en ny arena med placering nära Vidingsjö motionscentrum. Det skulle kunna innebära följande fördelarna/möjligheter:

Att samla motions- och idrottsverksamheter gör att flera idrottsgrupper kan samverka. Kommunikationerna med busslinje 202 till Vidingsjö är bra. Linköpings befolkning växer söderut och en närhet till ”nya” bostadsområden runt Garnisonen, övningsområdet samt nedre Ullstämma innebär att anläggningen på sikt (10-15 år) integreras i ny bebyggelse.

Anläggningen skulle kunna nyttjas av kommunen och Stångåstaden för samverkan med skolor, idrottsaktiviteter, friskvård, Universitet och US. Ett friskvårdscentrum kunde bildas tillsammans med Korpen Linköping. Nya arbetstillfällen för privata entreprenörer skapas i form av café, servering och gymanläggning. Eventuellt också sjukgymnast, kiropraktor etc.

Fler fördelar/möjligheter:
Parkeringsmöjligheterna är bra. Att det skapas nya isytor för allmänheten på dagtid är bra. Det rör sig mycket folk dagtid i Vidingsjö som inte bara skulle kunna gå eller springa runt spåret utan även åka skridskor. Ett gym och café kan vara till nytta för fler än enbart Derby och LHC (Det skulle också innebära nya arbetstillfällen för privata entreprenörer). Om det byggdes en 1,5 plan skulle den vara till gagn inte bara för Derby utan också för allmänheten, konståkningen, LHC och konståkningsklubben. Långfärdsskridskoklubben får också bättre möjlighet till isträning. Om kylkapaciteten anpassas skulle även skidklubben ges möjligheter att ”haka på” med exempelvis en 2,5 km slinga konstfruset skidspår (kanske i en tunnel).

En förlängd isperiod som en hall innebär (mellan augusti och mars) utvecklar både elitverksamhet och breddar ungdomsverksamheten. Det skapar också utrymme tidsmässigt för att ta emot ”nya” bandygrupper som exempelvis invandrargrupper och flickor.

Kravspec för den nya arenan.
• Minst 8 omklädningsrum med duschar och toaletter, modern utrustningsstandard varav 1 som permanent för A-lag med tillhörande förråd.
• Domarrum + dusch o toalett (flera).
• Vaktmästarerum + omkläd & dusch och toalett.
• Bastu + relaxrum, ducsh och toalett.
• Servering, cafeteria & restaurang 80 sitt (öppettider anpassas till övrig verksamhet i området tex Korpens aktiviteter).
• 3 konferensrum (60 sitt + 2 x 30 sitt).
• Media/pressrum.
• Förråd 10 st bandy, 6 st hockey, 4 övriga.
• Gym (förslagsvis privat entreprenör).
• Övriga lokaler för tex friskvårdspersoner.
• Is (kapacitet på aggregat, storlek, belysning, m.m.).
• Utrustningskrav (eller funktionskrav) för driftentreprenör (snöröjningskapacitetet ?).
• Läktare (kapacitet, placering, handikappanpassning, säkerhet m.m).
• Tak, väggar (stegvis färdigställande?).
Kommunikationer (bussförbindelse, finns klar linje 202, cykelbana, gångvägar, p-platser, m.m.)

Tänkbar geografisk placering.
1. Precis intill Vidingsjö motionscentrum. Delar av fotbollsplanerna får tas i anspråk. Nya planer kan anläggas mellan Vidingsjö motionscentrum och Korpvallarna. Samordningsfördelar med Korpen och motionscentrumet. Markägare okänt.
2. Mellan Vidingsjö motionscentrum och Korpvallarna - i dag jordbruksmark. Markägare okänt.

Båda placeringar har närhet till busslinje 202.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bygg på bara,klart det ska vara en ny Bandyarena.